Da li ste spremne za rastanak sa celulitom?

Na pragu smo mjeseca augusta i sigurno smo se svi kasno sjetili celulita, ali, šta je tu je! 🙂

Ipak, kao što ja uvijek kažem, jedina loša vježba je ona koja nije urađena, tako bih rekla i za celulit da, ako počnemo već danas raditi nešto na njegovom uklanjanju, nismo zakasnili!

Sigurno već od tinejdžerskih godina slušate o celulitu, poznatom i kao narandžina kora, prstima hvatate kožu na natokljenicama da bi provjerili da li imate celulit, nerviraju vas neravnine na natkoljenicama dok isprobavate kupaći kostim za ovu sezonu, a sigurno vam nisu promakle ni brojne reklame za proizvode koji otkalanju celulit u magično kratkim vremenskim periodima, a koje se aktueliziraju nekako s ljetom.

Šta je tačno celulit?

Celulit su ustvari, slobodno možemo reći,  “džepovi” masnoće koji se skupljaju između traka tkiva koje spaja mišiće sa kožom. Već ste i sami mogli uočiti da se celulit češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca, a za to je odgovoran estrogena koji luči žensko tijelo. Također, celulit nastaje i zbog tkiva koje povezuje mišić i kožu- kod muškaraca je tkivo deblje i gušče, i ne dopušta masnoći da lako prolazi između i da se zadržava. Celulit ne štedi nikoga- ponekad ga imaju i jako mršave osobe, a priznajem, imam ga i ja! Pored pomenutih uzroka, jako je bitno napomenuti da i genetika igra određenu ulogu u nastajanju celilita, ali da je ono što čini situaciju teškom i ozbiljnom, u konačnici, i naš životni stil: ishrana i kretanje. Sa pogrešnim i nezdravim životnim stilom veoma lako dolazi do aktiviranja svih onih problema za koje smo do tada imali samo predispozicije.

Da bi pravilno tretirali celulita jako su bitni pravilna ishrana i hidratacija organizma prirodnom negaziranom vodom ali i sokovima iz svježeg voća i povrća. Nažalost, ne postoji magična hrana koja će u potpunosti spriječiti, odnosno ukloniti celulit. Ipak, trebate se truditi izbjegavati masnu hranu, hranu koja sadrži rafinirane šećere, pakovanu hranu koja sadrži aditive i pretjerano slanu hranu.

Za uklanjanje celulita trening je i dalje najefektivnija metoda! Kardio trening, koji se sastoji od brzog hodanja ili trčanja, a koji traje duže od 20 minuta je najbolji način za uklanjanje celulita ali i sprječavanje njegovog povratka. Budući da je za kardio trening potrebno biti u malo boljoj kondiciji, za početak, u prvoj sedmici treninga bih vam preporučila šetnju od 3 kliometra, bez prekida, laganim tempom, šest dana u sedmici, za što bi  trebali pronaći vremena, prije posla, ili nakon radnih obaveza. U narednoj sedmici distancu povećajte za jedan kilometar, a intenzivirajte i tempo. Da bi što bolje pratili vaše rezultate, pređene kilometre i brzinu, preporučujem vam da instalirate na vaš pametni telefon neku od aplikacija o kojima sam ranije govorila. Naravno, ako niste dovoljno motivisani da radite sami, uvijek se možete javiti meni a onda ćemo se dogovoriti za privatne treninge, jedan-na-jedan, na kojima bi se fokusirali na smanjenje celulita i postizanje maksimalnih rezultata na rješenju tog problema.

Pored treninga, dobro je uraditi i nekoliko anticelulitnih tretmana, da bi poboljšali efekte vježbanja. Ja bih vam toplo preporučila F&A Ultra beauty Centre u Sarajevu koji ima odličan LPG tretman na koji i sama idem s vremena na vrijeme. LPG je bezopasan i bezbolan opuštajući tretman koji aktivira prirodne funkcije kože i vraća organizam u prvobitno stanje, smanjenjem cleulita i lokalizacijom masnoće. LPG – Aparat radi na bazi limfne drenaže (vakumski + masažno) u cilju pospješivanja protoka limfe i krvi u vezivnom i potkožnom sloju i na taj način vrši razgradnju masnih naslaga i celulita koji se javljaju usljed zapušenosti limfnog sistema i periferne cirkulacije u vezivnom sloju. Ovaj tretman je dokazano nauspješniji tretman za uklanajnje celulita, pa ne bi bilo loše da ga kombinirate sa treningom.

F&A beauty salon možete pratiti i na Facebooku.

Da sumiramo:

Vaša borba protiv celulita mora uključivati zdravu prehranu, redovno vježbanje u toku kojeg ćete se znojiti i topiti masnoće, i unos dovoljnih količina vode u vaš organizam tokom cijelog dana, a sve to možete pojačati kvalitetnim anticelulitnim tretmanom u F&A beauty salonu.

Stoga, da li ste spremni da poduzmete nešto po pitanju celulita? Ja Vam stojim na raspolaganju za sva pitanja i savjete, kao i za rad sa vama na postizanju vaših ciljeva, a uvijek mi se možete javiti putem inboxa moje Minja Huseinović Facebook stranice.

Vi to možete! 🙂

Advertisements